OBJAVLJENO 22.4.2023.

Održana konferencija EDUkarijera – Obrazovanjem do zanimanja budućnosti

Na konferenciji EDUkarijera – Obrazovanjem do zanimanja budućnosti održanoj 20. travnja 2023. u Zagrebu Hrvatska gospodarska komora predstavila je rezultate istraživanja o potrebama za dodatnim znanjima i vještinama na tržištu rada.

Istraživanje koje je provela HGK među 560 srednjih i velikih tvrtki te 370 građana, pokazalo je da su prilike za edukaciju jedan od vodećih prioriteta radnicima pri odabiru poslodavca, a gotovo 40 posto ispitanih poslodavaca nema predviđen budžet za edukacije zaposlenika.

Na konferenciji su, također, izneseni i  podaci da su poslovi budućnosti, prema mišljenju poslodavaca, današnja deficitarna zanimanja iz područja zanatskih poslova (električar, stolar, krojač i šivač, mesar, vodoinstalater) te profesije u sferi zelene i digitalne tranzicije.

Uvodnim obraćanjem Petar Mišević, voditelj Samostalne službe za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost i savjetnik predsjednika HGK-a skrenuo je pažnju na povezanost kontinuirane edukacije kao jednog od rješenja aktualne krize s radnom snagom na području RH.

Načelnica Sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih iz Ministarstva znanosti i obrazovanja,  Ivana Pilko Čunčić, osvrnula se na iznadprosječnu uključenost hrvatskih učenika u strukovno obrazovanje, ali i upitnost tržišne opravdanosti njihovih kvalifikacija.

Pojašnjavajući kako se RH od zemlje s tisućama nezaposlenih našla u situaciji da mora uvoziti radnu snagu, Ivana Šimek, rukovoditeljica Odjela za rad s poslodavcima iz Hrvatskog zavod za zapošljavanje rekla je da je kretanje zaposlenosti usko povezano uz ekonomske cikluse, što je potvrdila i pandemija, odnosno da se dogodio pad potražnje za radnicima uslijed pada gospodarske aktivnosti.

Tihana Marušić, senior partnerica pribavljanja talenata iz Atlantic grupe istaknula je kako ih je tržište rada u zadnje dvije godine uslijed pandemije prisililo na traženje vještina.

Ivan Soldo, član Uprave Hrvatske poštanske banke izjavio je da bi hrvatski studenti bili spremniji za tržište rada kada bi imali priliku raditi za vrijeme studiranja jer bi na taj način još tijekom obrazovanja mogli primijeniti stečena znanja u praksi.

 

Na konferenciji su održane specijalizirana predavanja “Oglas koji privlači TOP kandidate” na kojem je HR konzultantica Andreja Bakula, pojasnila na što se poslodavci i osobe koje rade na HR poslovima trebaju fokusirati prilikom izrade sadržaja oglasa i oglašavanja.

U svom predavanju  “CV koji osigurava poziv na intervju”  konzultantica za CV i LinkedIn, Martina Raškaj dala  je savjete kako usavršiti svoje osobno brendiranje kroz izradu kvalitetnog životopisa i na što se usredotočiti prilikom odabira odgovarajućeg kandidata.

Mirta Janeš, voditeljica službe za e-obrazovanje i Jasminka Maravić, voditeljica projekata u Odjelu za podršku obrazovanju u CARNET-u predstavile su  obrazovne sadržaje za razvoj digitalnih kompetencija kroz suvremene oblike stručnog usavršavanja.

 

Govornici i tematska predavanja cijele konferencije ukazali su na važnost povezivanja obrazovnog sustava i gospodarstva, posebice ako se kao polazišna točka uzmu rezultati istraživanja koje je provela HGK.

<

Nadolazeći događaji

Osim obrazovnih institucija članica, rad Zajednice naimjenjen je svim sudionicima obrazovnih procesa u Hrvatskoj te su mnoge naše aktivnosti otvorene za sudjelovanje svim zainteresiranima.

Članstvo

Zajednica okuplja i predstavlja ustanove za obrazovanje odraslih i ustanove članice HGK koje teže razvoju ljudskih potencijala na području Republike Hrvatske s ciljem omogućavanja daljnjeg rasta i razvoja navedenih područja uz naglasak na sinergijsko djelovanje koje će u konačnici potaknuti pozitivne promjene u navedenim područjima.

Članstvo u Zajednici ostvaruje se putem učlanjenja u Hrvatsku gospodarsku komoru.

Sve strane koje su dio sustava trebaju biti zastupljene u njegovom upravljanju.

MALCOLM KNOWLES