OBJAVLJENO 6.3.2024.

Predstavljanje novog sustava vrednovanja prethodnog učenja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih predstavili su jučer novi sustav vrednovanja prethodnog učenja u suradnji s OECD-om i Europskom komisijom. Financiran sredstvima EU, sustav je rezultat godinu i pol istraživanja i prilagodbe najboljih praksi potrebama obrazovanja odraslih u Hrvatskoj. Završna konferencija u Zagrebu okupila je ključne dionike i naglasila važnost međunarodne suradnje i razmjene znanja za unaprjeđenje hrvatskog obrazovnog sustava. Konferencija je detaljno predstavila novi sustav priznavanja prethodnog učenja, uključujući pravilnik, metodologiju i vodič, a panelisti su istaknuli značaj novog sustava za cjeloživotno učenje i prilagodbu tržištu rada. Završna razmatranja su održana uz sudjelovanje predstavnika Europske komisije i Agencije za strukovno obrazovanje, naglašavajući ključne točke diskusije i buduće korake u implementaciji novog sustava. Konferencija je istaknula važnost međunarodne suradnje za unaprjeđenje obrazovnih politika u Hrvatskoj. Novi sustav vrednovanja prethodnog učenja predstavlja temeljni korak prema priznavanju neformalnog i informalnog učenja te podršci daljnjem profesionalnom razvoju pojedinaca.

<

Nadolazeći događaji

Osim obrazovnih institucija članica, rad Zajednice naimjenjen je svim sudionicima obrazovnih procesa u Hrvatskoj te su mnoge naše aktivnosti otvorene za sudjelovanje svim zainteresiranima.

Članstvo

Zajednica okuplja i predstavlja ustanove za obrazovanje odraslih i ustanove članice HGK koje teže razvoju ljudskih potencijala na području Republike Hrvatske s ciljem omogućavanja daljnjeg rasta i razvoja navedenih područja uz naglasak na sinergijsko djelovanje koje će u konačnici potaknuti pozitivne promjene u navedenim područjima.

Članstvo u Zajednici ostvaruje se putem učlanjenja u Hrvatsku gospodarsku komoru.

Sve strane koje su dio sustava trebaju biti zastupljene u njegovom upravljanju.

MALCOLM KNOWLES